29. elokuuta 2013

Päiväkodin aloitus

Tästä aiheesta onkin postauksia näkynyt kesän päätyttyä. No nyt se on meilläkin edessä, päiväkodin aloitus ja itselläni paluu työelämään.

Tämä viikko on käyty tutustumassa päiväkotiin ja hyvin on sujunut (aamupiiri on aika haasteellinen!). Välillä kyllä itseä huvittaa, kuinka pihalla sitä on päiväkotikäytännöistä.. Olen mm. miettinyt, että käytetäänköhän siellä syödessä ruokalappuja (ei käytetä) ja jos ei, niin kuinka hitsin monta vaihtopaitaa sinne oikein pitää kantaa?! 

Käytännön järjestelyiden lisäksi mietityttää tietenkin se, miten minimies siellä tulee pärjäämään. Päiväkoti on melko iso ja ryhmä on 1-5-vuotiaille, meidän lapsi on pienin. Papuhan täyttää siis lokakuussa 2 vuotta. En kuitenkaan kovasti myönnä stressanneeni, sillä Papu on oikeasti tosi sopeutuvainen ja sosiaalinen, reipas nuori mies. Ei ole koskaan ollut ongelmaa jättää yökylään ja vierastustakaan meillä ei ole (ainakaan vielä) ollut. Vaan eihän se reppana vielä edes puhu mitään, se taitaa eniten huolestuttaa. Siis kuinka häntä siellä ymmärretään. No, ei kyllä kotonakaan aina ymmärretä ;)

Muistan kuinka työkaverini kertoi ajaneensa aamulla yövuorosta tullessaan bussilla juuri hoidossa aloittaneen lapsensa päiväkodin ohi ja näki ikkunasta pikkuisensa syömässä aamupalaa iiihan ypöyksin pöydän ääressä. Voi että, mikä tilanne! Kaikkihan siellä varmasti oli hyvin (ja varmasti ne kaverit ja hoitajatkin lähettyvillä), mutta tokihan tuollainen äidin sydäntä raastaa.

Eniten itseäni ahdistaa se, että menettääkö poika sellaisen avoimuuden, välittömyyden ja sinisilmäisen luottamisensa? Tiedättekö mitä tarkoitan? Nyt mies on yhtä hymyä, oli vastassa sitten naapuri tai kylän juoppo. Ei hän varmasti vielä osaa kuvitellakaan, että joku voisi haluta toiselle mitään muuta kuin hyvää. Entä jos Papua kiusataan eikä oteta mukaan leikkeihin, kun on aina se pienempi joka pilaa kaikki leikit? Varmasti samoja ajatuksia, joita nousee esiin muillakin vanhemmilla päiväkodin alkaessa. Ja ehkä tuo naivistinen sinisilmäisyys ei muutenkaan ole pysyvää, oli sitten kotona tai päiväkodissa...

Mutta on tässä taas elämänmuutosta kerrakseen. Rytmikin pitää saada kohdilleen, enää ei taideta nukkua ysiin asti.. Ja itsekin joutuu lähtemään kotoa jo 6.15 aamuvuoroihin, ai että! Innolla odotan myös tulevaa talvea VR:n kanssa! Onneksi teen lyhennettyä työviikkoa, joten saadaan viettää niitä kahdenkeskisiä arkipäiviä kotona edelleen :)
Ei-niin-innolla odotan myös sairasteluja, täitä ja kihomatoja sekä iltakiukutteluja. Vaan eiköhän tästä kaikesta selvitä!

8 kommenttia:

 1. Kaikesta selviää, mutta tottakai kaikki tuo jännittää! Meidänkin kuopus aloittaa kolmen viikon kuluttua päiväkodissa oltuaan tähän saakka mummujen hoidossa ja kyllä se vaan jännittää, vaikka hänkin reipas ja avoin on.

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä muutokseen, hyvin kaikki lopulta sujuu! :)

  Lapsen reipas ja avoin luonne auttaa varmasti päiväkotiryhmään sopeutumisessa. Puhekin saattaa lähteä kehittymään vauhdilla, kun on isompia lapsia esimerkkinä ympärillä.

  Ymmärrän kyllä täysin myös huolesi ja tuskasi. Esikoiseni on ollut nyt kolme viikkoa päiväkodissa ja on tämä ollut aikamoista opettelua. Nyt on touhusta tullut ilmeisesti arkea pojalle (uutuuden viehätys kadonnut), kun kahtena aamuna on kiukunnut hoitoon lähdön kanssa ja pyytänyt saada jäädä kotiin,"kun siellä on niin tylsää"...(Mitä siellä ei kyllä taatusti ole verrattuna arkeen äidin ja pikkuveikan kanssa kotona eläkeläisten asuinalueellamme) :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo se voi meilläkin olla edessä, että aletaan kiukutella kun tajutaan, että sinne joutuukin (lähes) joka päivä.. Kiitos tsempeistä :)

   Poista
 3. Mua ainakin eniten rassasi juuri aamuherätykset! :D

  Mä uskon, että isommat lapset kyllä ottaa pienemmät mukaan leikkeihin. Meidän likka ainakin oli päiväkotiin mennessä kaikkien lellikki, jota isoimmatkin pojat auttoivat tosi mielellään. :) Ainahan se sydäntä raastaa, kun esikoinen joskus kertoo, että se ja se on kiusannut, mutta yleensä ne tilanteet ovat olleet ihan lieviä (jotain tönimistä, tms.) enkä usko myöskään sinisilmäisesti, että meidän pojassa ei koskaan olisi osasyyllisen vikaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on kyllä totta, että vähän isommat lapset monesti tykkää paapoa noita pienempiä :)

   Poista
 4. Tsemppiä teillekin uudenlaisen arjen aloitukseen! :) Onhan se alussa rankkaa kun kaikki on kaikille uutta, mutta ihan varmasti kaikki sopeutuvat. Ja tosiaan puhe saattaa hyvinkin alkaa sielä pulputa, täältä löytyy pari elävää esimerkkiä... ;)

  VastaaPoista