20. toukokuuta 2013

Taapero taksissa

Pienten lasten kanssa matkustaessa ulkomaille tulee usein eteen ongelma - ei haluta liikkua takseilla, koska lapselle ei ole turvaistuinta. Monissa maissa onnettomuustilastot ovat hurjempia kuin Suomessa ja ajamiskulttuuri suomalaisen mielestä vähintäänkin holtitonta. Välillä haaveilen Thaimaan matkasta ja kyllä se hieman mietityttää, kun ilman lastakin pelotti istua tuk tukin kyydissä tai lava-autossa, joka ajoi päättömästi..


Kuva: www.lonelyplanet.com


Suomessa ollaan hyvinkin valveutuneita käyttämään turvakaukaloita ja -istuimia pienille lapsille. Onko sitten tekopyhää Suomessa kohkata virallisista suosituksista, Autoliiton testeistä ja selkä menosuuntaan matkustamisesta, ja sitten ulkomailla posotella ilman minkäänlaisia istuimia tai jopa ilman turvavöitä? Kolarihan voi sattua kuinka lyhyellä matkalla tahansa.
Toiset ottavat vielä kaukalot mukaan lentokoneeseen, mutta 10kg painavia turvaistuimia ei taida kovin moni raahata?

Miten olette ratkaisseet reissussa liikkumiset? Liikutteko paljon julkisilla? Vai vain lyhyitä matkoja taksilla, lentokenttämatkat? Mietittekö hotellin sijainnin niin, että kävellen pääsee joka paikkaan? 

Entä Suomessa? Aika harvoin kai valtaosa kotimaassa takseja käyttää perheen kanssa liikkuessa. Oletteko tienneet, että etukäteen tilatessa myös takseihin saa turvaistuimen? Sama pätee tietääkseni ainakin Ruotsissa, liekö mahdollista kaikissa Pohjoismaissa?

Pk-seudulla tällaista turvaistuinpalvelua tarjoaa esimerkiksi taksiyhtiöt SE Hento ja Non Solo. Joissain kaupungeissa ja kunnissa istuimen saa myös kysymällä etukäteen taksikeskuksesta.
Oletteko testanneet palveluita?

Huonoin vaihtoehto on muuten köyttää lapsi vanhemman kanssa samaan turvavyöhön, törmäyksessä aikuisen paino liiskaa lapsen varmasti. Yhtä huono idea on pitää lasta sylissä. Kenenkään voima ei riitä pitämään kiinni, jos äkkijarrutus tulee (hitaassakin vauhdissa).  Se vähiten huono vaihtoehto lienee laittaa pienempikin lapsi omiin vöihin, toki tässäkin tilanteessa väärässä kohdassa kulkeva vyö voi aiheuttaa vakavia sisäelinvammoja. Pieniä vauvoja moni kuljettaa esim. kantoliinassa/-repussa (kunhan ei ole sen vanhemman turvavyön alla).

Meillä on Italian matka tulossa, mutta istuin-ongelmaa ei ole, sillä olemme vuokranneet auton ja turvaistuimen käyttöömme eli takseja ja busseja ei tarvinne käyttää. Viime vuoden Kreetan matkalla suosimme kävelyä puolivuotiaan kanssa, ainoastaan bussissa hotellille ja takaisin äitiä jännitti :)

4 kommenttia:

 1. Tärkeä aihe näin lomakauden lähestyessä!

  En ole matkustanut lasten kanssa vielä Tukholmaa pidemmälle, joten ei ole kokemusta varsinaisista etelänreissuista pienten kanssa. Jospa ensi syksynä, jos saisin töitä...! :)

  Olen kuullut, että Suomessa saa taksiin kaukalon ja ilmeisesti istuimenkin, jos vaan etukäteen tilaa. Hieno homma. Ulkomailla onkin sitten kirjavat käytännöt ja varmasti saa jännittää lasten kanssa. Vuokra-auto on tosiaan hyvä vaihtoehto! :)

  Me liikumme lasten kanssa päivisin paljon paikallisbussilla. Viikottain käydään lähimmässä kaupungissa 12 km päässä ja kerhossa 4 km päässä. Välillä hirvittää rattaiden kanssa, kun kuski lähtee aina liikkeelle ennenkuin olen ehtinyt maksamasta takaisin rattaiden luo. Niin, joka paikassa rattaiden kanssa ei tosiaankaan matkusteta ilmaiseksi...Koskaan rattaat eivät onneksi ole siinä tilanteessa kaatuneet. Turvavöitä ei ole ja kuskit ajavat monesti varsin kovaa pysyäkseen tiukoissa aikatauluissa.

  Kerran kovassa kurvissa painava hoitolaukku aisalla vaunut menivät kumoon (irrotin kai hetkeksi otteeni tai jotain), mutta selvittiin onneksi säikähdyksellä.

  Kahden lapsen kanssa bussilla liikkuessa on käynyt sekin tilanne, että bussista poistuessamme isompi lapsi jäi vahingossa sisäpuolelle ovien sulkeutuessa ja oma auttamaan kurottautunut käteni oven väliin. Bussi lähti liikkeelle! Olin siis auttanut ensin rattaat alas ja ojensin sitten käteni bussin ovella apua odottavalle esikoiselle. Kuski ei nähnyt pientä poikaa penkkien takaa. Oli aika karmiva tilanne, mutta jälleen selvisimme säikähdyksellä, kiitos valppaiden kanssamatkustajien, ja käsikin säilyi ehjänä! Huh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Nuo on kyllä karmivia tilanteita. Itse liikun enemmän junalla pojan kanssa, mutta olen kyllä vastaavia tilanteita nähnyt pk-seudun busseissa. Ja kuskit ajavat tosiaan välillä todella ajattelemattomasti :/

   Poista
 2. Hyvä postaus! Mutta kokemuksia ei tähän löydy.

  VastaaPoista