26. kesäkuuta 2013

Ennenkin selvittiin ilman

Äitinä saa kuulla monia ihania kliseitä liittyen lapsiin ja lastenkasvatukseen. Yksi näistä on "kyllä sitä ennenkin selvittiin", "ennenkin pärjättiin" , "ennen vanhaan..".
Juu, kyllä minäkin suosin maalaisjärjen käyttöä lasten kanssa, aika kovastikin. Mutta miksei uutta tutkimustietoa tai uusia kehittyneempiä tuotteita saisi hyödyntää?

Kyllähän nykyään löytyy vaikka minkälaista hilavitkutinta helpottamaan lapsiarkea. Lastentarvikkeilla on myös aika helppo rahastaa. Tarpeen luominen jollekin tuotteelle tuntuu olevan melko yksinkertaista ja entistä hullumman kuuloisia tuotteita tulee markkinoille. Mutta on niitä ihan hyödyllisiäkin keksintöjä.

Itse koen esimerkiksi lapsen turvallisuuden asiaksi, josta en halua tinkiä. Turvaistuimia vertaillessa ja keskustellessa lapsen istuma-asennosta (kasvot vai selkä menosuuntaan) olen monesti kuullut todettavan, että ei sitä ennenkään missään turvaistuimissa istuttu ja hengissä ollaan.
No, so?! Eikö kuitenkin kannattaisi minimoida se riski, että lapsi loukkaantuu vakavasti autokolarissa tai jopa kuolee? Miksei hyödyntää nykyisiä suosituksia ja tekniikan kehitystä?


Pitäisikö edelleen imettää vain tasan kolmen tunnin välein, kellosta katsoen? Annettaisiinko sokerivettä jo sairaalassa ja perunavelliä heti kahden viikon iässä? Aurinkorasvojahan ei varmaan tarvita ja ainakaan lasta ei saa millään tavalla viihdyttää! Hyi kauhea, oppii vielä vaatimaan vaikka mitä!

Itse olen kokenut hyödylliseksi mm. Nenä-Friidan, Stokken TableTopin, UV-suojavaatteet ja voisinpa kuvitella, että tullaan kokeilemaan myös harkkahousuja kuivaksi opettelun yhteydessä. Portaiden turvaportitkin tuovat kummasti mielenrauhaa.
Mielelläni luen myös uutta tutkimustietoa eri asioista. Pyrin monessa asiassa noudattamaan virallisia suosituksia; en kuitenkaan pilkkua viilaten ja aina soveltaen kaiken meidän perheelle ja meidän lapselle sopivaksi. Sillä maalaisjärjelläkin pärjää kyllä aika pitkälle :)

Ja toisaalta, onko se keneltäkään pois, jos joku haluaa ostaa odotusaikana dopplerin kotiin tai lapselle konttauskypärän, laulavan potan ja tuttikuumemittarin?

8 kommenttia:

 1. Itse peukutan nykyteknologian puolesta! Maailma kehittyy ja ihmiset sen mukana,miksi jäädä 'luola-aikaan' :D Tietysti monistakin maalaisjärki jutuista on hyötyä mutta kyllä tekniikka on pelastanut monet hetket! :D

  VastaaPoista
 2. Tuttikuumemittarista en ole kuullutkaan!! Doppleri minulla oli ensimmäisessä raskaudessa käytössä vähän väliä... ;) Salaa olen haaveillut myös iPad-potasta...! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota tuttikuumemittaria en voi kyllä suositella, on kuulemma tosi epätarkka :) iPad potta oliskin aikamoinen :D

   Poista
 3. Joo, ei ennenvanhaan mitään ksylitoleja tarvittu, eikä aurinkorasvoja. Eikä nyt ainakaan pyöräilykypäriä!!! Ja vauvaa ei kannata paljon sylissä pitää, ettei vaan totu. Äläkä vaan kehu lasta liikaa, ettei ylpisty. Näitähän riittää. Kyllä on ihan hyvä siirtyä nykyaikaan. Vielä on elossa isovanhempia, jotka yrittävät opettaa noita vanhoja hyviä juttuja. Kaikkea tekniikkaa ei ole ehkä pakko hankkia, mutta hankkikoon kukin mitä haluaa ja turvallisuusasiat on minusta ykkönen.

  -T-

  VastaaPoista
 4. Onpa hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus!

  Tähän aiheeseenhan me äidit vähän väliä törmäämme, varsinkin jos lähipiiristä löytyy neuvontaa harrastavia vanhempia naisihmisiä ;) Itse olen onneksi päässyt helpolla tällä saralla :)

  Meillä käytetään aurinkovoidetta/UV-vaatteita, syödään ksylitolia, pidetään ulkoillessa hattua päässä. Olisin kaivannut 5-15 min pätkissä päiväunia nukkuneelle, jatkuvasti itkevälle vatsavaivaiselle kuopukselle koliikkikeinua, mutta se tuntui kovin kalliilta hankinnalta (ja onneksi vaihe meni 2,5 kk ohi). Sitteri oli molemmilla pojilla yksi tärkeimmistä varusteista. Rintareppuakin käytettiin jonkin verran.

  Doppleria en hankkinut, koska luulen, että olisin muuttunut entistä hysteerisemmäksi ;) Konttauskypärän ostin kirpparilta, mutten koskaan käyttänyt.

  "Ennen vanhaan"-tyylistä olen poiminut mm. kiinteiden aloittamisen nykysuositusta varhemmin. Esikoisella ison koon ja kuopuksella vatsavaivojen vuoksi. Toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota koliikkikeinua onkin kyllä moni kehunut :)

   Kyllähän sitä itsekin on tullut hymähdeltyä esim. lasten valjaille ja mietittyä itsekseen, että tarvitseeko sellaisia nyt oikeasti?! Mutta enpä hymähtele enää Rooman reissun jälkeen :D

   Poista